T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / EFELER - Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ADALET

ADALET ALANI :

09-06-2020

 

Adalet alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir. 

Adalet alanında; cezai ve hukuki adalet uygulamalarında yer alan 4. seviye meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Adalet alanında; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumları, yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketlerinin hukuk bölümleri, özel güvenlik şirketleri gibi bağımsız kamu ve özel kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.

 

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

 Zabıt katipliği

 İnfaz ve koruma

ZABIT KATİPLİĞİ :  Zabıt kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini belirli bir süre içerisinde kendi başına yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Bu alandaki mesleklerde çalışanlar için dikkatli ve titiz çalışmak, düzenli olmak, sır saklayabilmek ve güvenilir olmak, sorumluluk sahibi ve sabırlı olmak özel bir önem arz eder. Olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilmek İyi bir iletişim kurabilmek On parmak klavye ile bilgisayarı kullanabilmek Türkçeyi iyi konuşmak ve resmî yazışma kurallarına göre yazmak İnsan hakları ve temel hukuk bilgisine sahip olmak Ekip halinde çalışmaya yatkın olmak Kendisini mesleki olarak sürekli yenileyebilmek

Zabıt kâtibi olmak isteyenlerin yukarıda sayılan özelliklere ilave olarak göz kulak ve ellerini eş güdümlü kullanabilen, ofis araçlarını etkin kullanabilen, bunlardaki basit arızaları giderebilen, diğer birimler ve kurumlarla iş birliği yapabilen, çalıştığı birimlerdeki adli ve hukuki işleyişi bilen ve insan psikolojisi bilgisine sahip kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Zabıt kâtibi genel olarak büro ortamında çalışmaktadır. Mesleğin özelliği gereği mesai saatleri dışında da zaman zaman görev yapmaktadır. Bazı durumlarda (keşif, otopsi, olay yeri incelemesi gibi) dış mekânlarda çalışması gerekmektedir. Sorumlulukları ağır, stresli iş ortamında çalışmakta ve rutin görevleri yapmakta olduğundan günün her saatinde aktif olmak zorundadır.

İNFAZ VE KORUMA :

09-06-2020

   Cezaevi ve ıslah evlerinde barındırılan suçluların ihtiyaçlarını karşılayan ve bunların ıslahını sağlayarak topluma yeniden kazandırılmasına yardım eden meslek elemanıdır.

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

İnfaz ve koruma memuru (gardiyan) olmak isteyenlerin; Vücutça sağlam, atletik vücutlu, İnsan ilişkilerinde başarılı (tutuklulara saygılı, hoşgörülü, sevecen) fedakâr kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İnfaz ve koruma memuru genel olarak kapalı ortamlarda görev yapmaktadır. Güvenlik gereği dış mekânlarda da çalışır. Açık ve kapalı alanlarda, disiplinli ve resmî üniforma ile günün her saatinde aktif olmak durumundadır. Bu meslek toplumu suçtan, suçluyu da toplumsal baskıdan korumada önemli rol oynar. 

İnfaz Koruma Memurlarının Görevleri

 • Cezaevine giren tutuklu ve hükümlülerin üzerini arar ve taşıdıkları kıymetli eşyayı emniyet altında bulundurur, • Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler hakkında bir takım kayıtları tutar, • Tutuklu ve hükümlüleri koğuşlarına götürerekkoğuş kapılarını kilitler, • Koğuşları belirli aralıklarla kontrol eder, çalışan tutuklulara nezaret eder, • Kapı, pencere ve bahçe kapılarının iyi bir şekilde kapatılıp kapatılmadığını ve kaçma girişimiyle ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını muayene ve tespit eder, • Tutuklu ve hükümlüleri yemek, banyo ihtiyaçlarını revire çıkarma, görüşlere götürülüp getirme, mahkemeye hazırlama, tıraş, kantin ihtiyaçlarının temini, yöneticilerle görüştürülmesi işlemini yapar, İnfaz Koruma Memurlarının Görevleri • Günde en az 3 defa hükümlülerin ve tutukluların sayımını yapar, • Cezaevlerinde çıkabilecek olaylara anında müdahale ederek olayın büyümesini engeller ve sükûnetin devamını sağlar, • Cezaevinde kısmi ve genel aramaları yaparak bulundurulması ve girmesi yasak olan maddelerin girişine engel olur, • Ağır ceza merkezi olmayan (kaza ceza evi) yerlerde kâtip, idari memurunun bulunmadığı ceza evlerinde sevk ve idareden bütün olarak sorumludur, • Cezaevinin temizliğinden sorumludur. 

İŞ BULMA İMKANLARI

Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.06.2020 - Güncelleme: 03.11.2023 11:24 - Görüntülenme: 1804
Kaynak: okul
  Beğen | 5  kişi beğendi